No MSG seasoning - Mushroom Seasoning - Mushroom - cendawan - Gula O - Zero calorie sugar - Vegan - vegan food - sambal cendawan - Sambal pedas - sambal hitam cendawan

Adakah Vegan Dan Vegetarian Sama?

Kadang-kadang pernah dengar kawan kata dia Vegan, dan juga yang berkongsi yang dia adalah seorang Vegetarian.

Adakah Vegan ni hanya sekadar short-form kepada Vegetarian sahaja? Ataupun kedua-duanya menggambarkan maksud yang berbeza?

Perbezaan Konsep

Definisi bagi vegetarian agak mengelirukan kerana ada beberapa variasi yang berbeza. Salah satunya adalah jenis di mana ada yang tak makan susu tapi makan telur atau memakai pinggang kulit. Sebaliknya, vegan memang jelas tak akan makan atau guna apa-apa produk haiwan, dan bukan hanya sekadar pilihan makanan sahaja.

Veganisme pula ni sejenis falsafah etika yang sayangkan haiwan dan menentang penggunaan mereka. Walaupun vegetarian dan vegan sama-sama tak makan produk haiwan, vegan lebih popular sebagai pilihan diet sihat dan baik hati di seluruh dunia. Ramai yang kata diet vegan ni paling bagus untuk jaga kesihatan jantung, diabetes dan kesihatan secara keseluruhan.

Diet dan Corak kehidupan

Pada dasarnya, gaya pemakanan mereka akan mengelakkan pengambilan daging atau ikan. Walaubagaimana pun, mereka masih boleh mengambil produk susu, telur, madu, dan lain lain yang mempunyai alasan sendiri ini atas alasan kesihatan, kebimbangan tentang kesejahteraan haiwan, atau pengurangan kesan negatif ke atas alam sekitar.

Di sisi lain, diet vegan melarang pengambilan semua produk haiwan termasuk daging, ikan, susu, telur, dan madu serta mengelakkan penggunaan produk haiwan dalam pakaian. Jika dilihat lebih mendalam, Veganisme sebenarnya cuba untuk memberikan hak-hak pemeliharaan kepada haiwan dan bukan hanya tentang mengelak dari memakannya sahaja..

Vegan & Vegetarian adalah berbeza dan Vegan juga bukan menunjukkan singkatan bagi perkataan Vegetarian.

Walaubagaimanapun, kedua-duanya mengambil tujuan untuk menjadikan mereka lebih sihat, lebih bahagia, dan membolehkan mereka hidup lebih lama.

Beli produk Merufood di Shopee & Website kami.

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart